„Robotul” care poate fi revoluționar în tratarea cancerului
Un diagnostic de cancer poate fi un eveniment devastator, iar, pentru pacienții care suferă de cancer cerebral, vestea poartă o greutate suplimentară.
Din păcate, boala nu este singura care aduce cu sine efecte nefaste – ea este însoțită de un tratament care afectează atât fizicul, cât și psihicul. În încercarea de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților care suferă de cancer, cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au apelat la inteligența artificială, pentru a evita toxicitatea cauzată de tratamente.
Echipa vizează în mod specific glioblastomul, cea mai agresivă formă a cancerului cerebral, care aduce adulților un prognostic de mai puțin de cinci ani.
Terapiile pentru cancer sunt dure și combină multiple medicamente cu radioterapia – un cocktail care poate provoca diverse efecte secundare. Scopul proiectului este folosirea AI pentru a identifica cele mai mici doze de medicamente care ar putea fi totuși eficiente. În acest mod, efectele secundare ar putea fi menținute la un nivel minim.
Pentru a face acest lucru, echipa a „instruit” AI-ul cu modelele de tratament care sunt utilizate în prezent și a ajustat dozele până când ar fi putut identifica un protocol optim de tratament, cu cele mai mici doze și cea mai redusă frecvență.
Sistemul a simulat 50 de studii clinice pe pacienți și a reușit să reducă dozele până la jumătate din cantitatea recomandată de medic. Metoda folosită pentru învățarea AI-ului a fost una oarecum forțată, similară cu modul în care dresorii își învață animalele de companie să respecte comenzile.
AI-ul nu a fost inventat cu menirea de a prelua locul de muncă al medicilor. Mai degrabă, are rolul unui instrument auxiliar care să-i ajute pe medici să ofere opțiuni de tratament mai potrivite și mai eficiente.